ESC 2011 – Eftersnack

Hade inte tänkt att skriva något mer om årets Eurovision Song Contest, men när jag läser vad vissa bloggare skriver om evenemanget så blev även jag inspirerad av att skriva lite. Vissa är hysteriskt roliga i sina kommentarer, se länkar längre ner.

Fast först så ska jag flika in mina egna tankar så här en dag efter. Om vinnarbidraget så skrev jag så här under sändningen:

Azerbajdzjan – Ell & Nikki – Running scared
En medioker poplåt som gjorts tidigare. Fick för ett ögonblick känslan av att det var mor och son som sjöng tillsammans. För tam för att vinna.
Betyg: 2

Underbar bild på vinnarna!
En underbar vinnarbild!

Den var inte för tam alltså, men jag tror också att det handlar om att den fick hyfsat med poäng av många och det gjorde att den vann. Det var lite lika för Sverige, inte många tolvor men desto mer mellan 1-7 poäng vilket gjorde att den hamnade i topp. Ell & Nikki var mellanmjölkens bidrag, helt ofarligt på något vis. Officiell hemsida hittar du här! Vinnarbilder här!

Här ligger Baku!

Att Sverige och Eric Saade kom på bronsplats förvånade mig. Fast jag ska erkänna att när vi ledde i mitten av omröstningen då steg pulsen och som svensk jag är så ville jag då givetvis att vinsten skulle gå till Sverige. Men nu blir det Baku nästa år och jag vet knappt vart det ligger om jag ska vara ärlig. Den röda pricken på bilden visar vart staden ligger. Det är ju tur att Wikipedia kan berätta allt för mig. Azerbajdzjan har ungefär lika många invånare som Sverige och det blev självständigt 1991.

Vybild över Baku 
En härlig bild över Baku, huvudstaden i Azerbajdzjan

Mina favoriter lyckades som vanligt sådär i tävlingen. Israel och Dana International hade inte en chans på final när siffrorna från andra semifinalen nu blivit offentliga. Hon hamnade på en 14:e plats och hade den vitryska propagandalåten före sig. Det säger väl allt? Tyskland med Lena Mayer-Landrut kom 10:a vilket får anses som ett ok resultat, även om jag hoppades på högre höjder för den duktiga tyskan.

Jag är nöjd med att pekoralen från Finland och Schweiz placerade sig i botten. Ett tag trodde jag att det bara var jag som inte gillade dessa bidrag, men nu fick jag ett kvitto på att vi är i klar majoritet som kände likadant.

Det var en spännande omröstning där 20 av 25 länder fick en 12:a! Har det hänt tidigare att så många fått högsta poängen? Bosnien & Hercegovina fick flest tolvor, 5 st tätt följd av den stora överraskningen Italien med 4. Sverige fick högsta poängen av Israel och Estland.

Så här såg vinnarlåten ut live:

Årets vinnare av Eurovision Song Contest!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu är orden slut om årets tävling. Sommarpaus och sedan drar uttagningar och låtval igång under hösten igen… (;-) Baku 2012 nästa…

Andra bloggare om ESC 2011:
ESC-panelen – Sammanfattning av årets Eurovision Song Contest
Jag skapar, alltså är jag – Schpektaklet: La Grande Finale
Kim Milrell – ESC: Vilken kväll
Lilian’s Eurovision Song Contest – Baku nästa – Azerbajdzjan fick sin efterlängtade seger
Pierre’s Schlagerexperience – Azerbajdzjan vann Eurovision Song Contest!
Pingolina – Eurovision
Schlagerprofilerna – Grattis Azerbajdzjan! Grattis Sverige!
Tofflan – Eurovision Song Contest 2011: Finalen
Walentines Värld – Eurovision Song Contest 2011, låtarna

Läs även andra bloggares åsikter om Eurovision Song Contest, Azerbajdzjan, Ell & Nikki, musik, intressant?