Idag kommer det som jag väntat på, men som jag ändå hoppades på inte skulle ske. Spotify meddelar att det blir begränsningar i gratisversionen efter den 1 maj.

Efter det datumet får man lyssna endast 10 timmar gratis i månaden. För mig och de som har ett konto sedan minst ett halvår så kommer detta att gälla direkt efter den 1 maj och för de andra när registreringen passerat sex månader.

spotify

Man får då också bara spela en låt 5 gånger per månad totalt och 10 timmars lyssning är ungefär 200 låtar. För mig som är storkonsument av musik så kommer ju detta givetvis inte att räcka.

Jag tror att detta kommer att påverka Spotify negativt och faktiskt vara första spadtaget till att tappa den position som de har idag. För hur man än ser på saken, så är gratis alltid godast och många har inte råd att betala för musiken på ett regelbundet sätt och går den dessutom att få tag på gratis på annat sätt så kommer det att gå före. Frågan är ju om tillräckligt många stannar kvar nu? Om inte, vad blir nästa steg för att kompensera? Att ha reklam även för de som betalar? Spotify spelar högt med det som de har byggt upp.

För mig är det inte summan i månaden som är det stora problemet utan det är mer själva handhavandet kring betalningen. Jag har inget VISA eller MasterCard som jag kan betala med över nätet. Vill inte skaffa det av olika anledningar. Hade Spotify haft möjligheten till direktbetalning till ens bank (som vissa andra har) då hade jag inte tvekat. Sen vill man ju att detta ska autodras varje månad så man slipper gå in och “fylla på” hela tiden, men det kanske redan finns idag? Så för mina rent egoistiska skäl så borde de nu då även förbättra betalningsmöjligheterna för oss som inte har kort att betala med.

Spotify är guld värt och själv skulle jag som sagt var betala denna slant, men jag tror tyvärr inte att en majoritet kommer att göra det. Alla vill/kan inte göra det av olika anledningar och det är i denna gratisvariant (även om det är reklam ibland) som Spotify haft sin styrka. Spotify gräver sin egen grav genom att ta detta steg. För vi har ju bland annat Subsonic och GrooveShark som vad jag förstår fungerar på liknande sätt…

Läs även andra bloggares åsikter om Spotify, musiktjänst, nedladdning, fildelning, intressant?

Annonser