Ljud blir oljud

Kan det ha med åldern att göra? Att jag blir känsligare och känsligare för ljud?

Ljud blir oljud

På jobbet så sitter jag längst bort i en korridor. Mitt emot mitt rum så är det en dörr, vad jag förstår egentligen en nödutgångsdörr som inte ska användas vardagligdags. Men där springer det människor hela tiden och dörren slår igen hela tiden. Det är ett ganska högt ljud för mig som sitter närmast.

Tidigare så brydde jag mig inte alls om detta. Fast sedan någon månad så blir jag mer och mer irriterad på folk som tar den vägen istället för huvudutgången. Jag har ingen statistik på hur många gånger i timmen det springer människor där men det är ett stort antal.  Att sitta med stängd dörr, det tycker jag ur andra aspekter känns helt fel. Det visar på instängdhet och är inte inbjudande alls.

Så att börja med stängd dörr känns ju inte heller lockande, men det kanske jag måste börja med eftersom jag börjar få svårt att koncentrera mig på detta eviga springande i nödutgångsdörren.

Sen vet ju ni som följer mig att grannar har installerat luftvärmepumpar och de stör mig mer än jag vill erkänna för mig själv. Det är två stycken som står väldigt nära mitt sovrumsfönster. När de går på normal nivå så är det inga problem, men ibland så låter de som bilar som står på tomgång och gasar på. Det är irriterande som sjuttsingen emellanåt när de låter högre. Funderar mer och mer på att flytta ut från kryptan och ställa in sängen i vardagsrummet. En bäddsoffa skulle vara perfekt för mig.

Folk som på bussen spelar musik i sina mobiler utan hörlurar kan jag bli vansinnig på. Omtänksamheten är lika med noll. Alla ljud överallt är ibland väldigt jobbigt tycker jag. Det blir för mycket emellanåt och det är något som har kommit på den senaste tiden.

Att sova med öronproppar är läskigt tycker jag. Då stänger man ju ute allt ljud och det gillar jag ju inte heller. Ens egna inre ljud är inte heller så roliga att lyssna till alla gånger. Så hur jag än vänder och vrider på detta så känns det som om jag inte kommer undan ljuden. Jag har inte ekonomi och social möjlighet att flytta ifrån allt och bosätta mig ute i skogen. Men skulle jag kunna det och inte behövde ta några hänsyn då skulle det idag vara ett självklart alternativ för mig.

Annars så har den här dagen varit regnbågslik. Ett ord Jontas tvingade mig att hitta på om en dag som egentligen inte går att beskriva.

7 svar till “Ljud blir oljud”

 1. Jontas: Jag vet faktiskt inte. Orolig ja, stressad inte som jag känner medvetet i alla fall.

  Anna: Eftersom jag har folk från jobbet som läser här så är diskussionen redan igång. (;-) Får önska dig en fin torsdagskväll med en stor varm kram!

  Inna: Jo, jag misstänker att det är lite åldersrelaterat detta. Tack själv för att du är min vän och att du är som du är mot mig.

  fruhatt: Öronproppar gör mig orolig så det går inte alls. Kram tillbaka!

  lena: Jag bor i bostadsrätt i två plan. Grannen ovanpå. På ena sidan av hennes ingång så kan hon sätta upp vad hon vill eftersom det är hennes tomt. Problemet är bara att rummet är mitt på bottenplanet så att säga.

  Jag tror inte att det skulle vara så populärt om jag satte upp en skylt på jobbet. Det skulle bara skapa irritation. Folk är så vana att kunna gå den vägen. Jag får börja stänga dörren helt enkelt om det inte blir bättre för mig. Tack ändå för ditt generösa skylterbjudande…(;-)
  Kram tillbaka!

 2. Hej Jerry.
  Jag är med extremt ljudkänslig. Kan bero på att man under olika former av stress inte stänga ute, utan ljuden tvingar sig in.
  Har själv värmepump. Den för ett jäkla oväsen. Så den stänger vi av på kvällen, går inte att sova. Kan tycka att det är märkligt att dina grannar har monterat upp den manicken på din vägg, varför? Har dom inga egna väggar?

  Har en gammal cool skylt där det står:
  Gående hänvisas till andra sidan gångbanan.
  Ska jag skocka den till dej, så att du kan sätta upp den på jobbet?

  Allt gott till dej.
  Kram

 3. Jag är extremt ljudkänslig och har svårt med många olika ljud på en och samma gång. Öronproppar funkar inte för mig heller .

  Kram

 4. Jag tror att det kan ha med åldern att göra, men också med inre stress. Då sjunker tålamodet.
  Jag har svårt när det är många ljud samtidigt. En typisk yrkesskada för pedagoger. Jag känner mig som en gammal tant när jag måst be eleverna stänga av musiken och prata en i taget, för i min värld är ju jag som en tonåring.
  Samtidigt kan jag koppla bort en del ljud, som andra störs jättemycket av.

  Kram och tack för att du är min vän

 5. Jag förstår exakt vad du menar.. Är själv väldigt ljud känslig och det har absolut kommit mer och mer genom åren. Och kan bli väldigt stressad om någon för mycket oljud runt omkring mig. Och.. är oxå emot öronproppar, fast dom behöves ju inte där jag bor.. hehehee.. men vet känslan om att just använda sånna och gillar inte det. Kan inte ens förstå människor som just använder öronproppar. För tänk om det skulle hända något och så hör man inte det.

  Hoppas oljudet snart försvinner.. och det där med nödutgångsdörren.. kan du inte prata om den med någon på ditt jobb?

  puss och kram.. och en mysig fortsatt onsdagkväll ♥

Kommentarsfunktionen är stängd.