Kyrkochefen fick sluta

Detta blir min tredje och sista post i ämnet om Svenska kyrkan och det som händer på kyrkokansliet i Uppsala.
Hoppas jag…

Informationschef på kyrkokansliet i Uppsala fick sluta efter  endast 15 månader på posten. Lars Friedner berättar hos Dagen om sin roll i det hela. I slutet av oktober så fick generalsekreteraren reda på att det handlade om MINST två kvinnor som fått olämpliga mejl av informationschefen. Vad mejlen i detalj innehåller vill Friedner inte säga men berättar ändå följande:
kyrkokansliet_uppsala

Jag vill inte gå in på mejlens innehåll i detalj, men det var kommentarer om utseende, klädsel och sådana saker. Det var inte som jag bedömde sexuella trakasserier i dess egentliga mening. Däremot olämpliga uttalande om kvinnor. Jag tog del av personernas berättelser och de mejl kvinnorna fått. På den grunden agerade jag.

Friedner tyckte att innehållen i mejlen räckte för att kräva informationschefens avgång även om de inte handlade om sexuella trakasserier. Det var det bästa för Svenska kyrkan och för honom själv och han erbjöds att lämna jobbet mot sedvanligt avgångsvederlag.

Friedner håller inte med om ärkebiskop Anders Wejryd och de slutsatser han drog av det hela:

Jag har inte överskridit mina befogenheter. Jag kan inte tala emot Wejryds uppfattning att jag har gjort det. Men jag är formalist och jurist och vet vad jag har för befogenheter. Att arbetsbefria en chef i ett sådant här läge ingår alldeles tydligt i mina befogenheter.

Så här står ord mot ord eftersom Wejryd hos Kyrkans Tidning säger någonting helt annat. Detta var droppen som fick bägaren att rinna över. Eller som Wejryd uttrycker det:

Kyrkostyrelsens förtroende för generalsekreteraren var sed­an tidigare lågt och i och med detta var förtroendet förbrukat.

Lars Friedner säger att agerandet från kyrkostyrelsens högsta ledning gjorde att även kyrkokansliets personalchef Gunnel Ahlberg valde att lämna sin tjänst.

Jag tycker att Svenska kyrkans ledning ändå har agerat snabbt och koncist i ärendet. Det pressmeddelande som kom i natt tycker jag också klargör varför informationschefen fick gå. Formuleringen “Däremot finns det brister i ledarskapet och ett kränkande beteende gentemot några medarbetare” förstärker det Friedner säger om informationschefen att han har behandlat personal illa och inte kan vara kvar som chef.

Dagens länkar i ämnet
Realtid.se – Kyrkan petar kränkare efter Linklaters ingripande
Svenska YLEHöga chefer lämnar Svenska kyrkan
Dagen – Ännu en kyrkochef tvingas lämna sin tjänst
Kyrkans TidningWejryd drivande bakom Friedners avgång
Kyrkans Tidning – Svenska kyrkans informationschef lämnar sin tjänst
UNT Kyrkochef tvingas lämna sin tjänst
SVT Rapport – Ännu en chef tvingas lämna kyrkan
Upplandsnytt – “Förtroendet är naggat i kanten”
SvD Tredje chef lämnar Svenska kyrkan
Seglora smedja – Tredje chefen gillt?

Mina tidigare poster
i ämnet:
2010-11-18 Vad händer på kyrkokansliet i Uppsala?
2010-11-22 Misstänkta sexuella trakasserier var svaret

Uppdaterat:
Aftonbladet
har nu en artikel i ämnet ”Sparkad vd fick rätt mot på biskopen” Tidningen har försökt fått ut handlingar i ärendet men har nekats med hänvisning till en pågående sekretessgranskning.

Även Dagen fortsätter att skriva om detta. ”Delar av kyrkostyrelsen visste inget om tumultet på kansliet” visar på bristerna i hur detta har hanterats.

Uppdaterat 2:
Visst är det väl märkligt hur belönad man blir när man gjort bort sig eller är obekväm, eller vad säger ni om det som Kyrkans Tidning avslöjar med rubriken Pederby får knappt 1,4 miljoner för att lämna sin tjänst. Men inte nog med det, han får först behålla sin lön på 69 500 kr till februari nästa år. Först därefter så betalas en engångssumma ut på knappt 1,4 miljoner kronor. Han kan dessutom jobba med annat under tiden och få ytterligare lön och så sätter de munkavle på honom om detta avtal. Kränka, trakassera och bli belönad utan att behöva lyfta ett finger!! Svenska kyrkan är verkligen generösa med att betala de personer som de vill bli av med!

Kyrkans Tidning har dessutom en artikel med namnet Freidner bekräftar konflikt med ärkebiskopen.

Läs även andra bloggares åsikter om Svenska kyrkan, kyrkokanslietAnders Wejryd, ärkebiskopen, Lars Friedner, Gunnel Ahlberg, ledarskap, intressant?

2 svar till “Kyrkochefen fick sluta”

  1. Tack Angelica!
    När jag blir engagerad i något, då vill jag följa upp det hela vägen så att säga. Detta tycker jag är en sådan märklig historia med alla turer hit och dit att jag helt enkelt inte kunde låta bli att skriva om det.

  2. Jerry, jag vill säga stort tack för dina blogginlägg i den här frågan! De sammanställningar av information som du har gjort, och dina analyser, har hjälpt åtminstone mig att sortera vad som varit sant och vad som bara varit rykten. Keep up the good work! 🙂

Kommentarsfunktionen är stängd.