Misstänkta sexuella trakasserier var svaret

Jag undrade i en tidigare post vad det är som händer på kyrkokansliet i Uppsala?

I kvällens sändning av SVT Aktuellt så hävdar de att anledningen till att informationschefen är under utredning beror på att han är misstänkt för sexuella trakasserier mot två kvinnliga anställda på kansliet.

Flera mejl där han kommenterat deras utseenden och klädsel är upprinnelsen till att “chefen kan ha brutit mot kyrkans värdegrund” som ledningen gick ut med för några dagar sedan. Nu vet vi enligt SVT Aktuellt alltså vad den formuleringen kom sig av.

Hela historien blir än mer anmärkningsvärd när SVT Aktuellt dessutom påstår att det var ärkebiskop Anders Wejryd som tog initiativet till att generalsekreteraren Lars Friedner fick lämna sin post. Varför? Jo, skälet skulle vara att generalsekreteraren agerade kvickt och på egen hand för att få bort informationschefen efter hans trakasserier. I och med detta så fick även personalchefen Gunnel Ahlberg nog och sa upp sig. Vilken röra!

Är det alltså så att ärkebiskopens agerande i denna härva är orsaken till att generalsekreteraren avsattes så är det ju anmärkningsvärt och än mer viktigt att tystnaden från Svenska kyrkan i denna alltmer olustiga historia upphör. Men det är knäpptyst och locket ligger på. Detta gynnar bara spekulationen och ryktena i ämnet, vilket inte gagnar någon.

De sexuella trakasserierna utreds fortfarande och resultatet väntas bli klart om några dagar.

Seglora smedja skriver med rubriken “Ta bladet från munnen, ärkebiskopen” en post om de nya uppgifterna som SVT Aktuellt ikväll berättade om.

Uppdaterat:
Svenska kyrkan går nu ut med ett pressmeddelande om den aktuella händelsen med rubriken “Svenska kyrkan tar avstånd från all form av diskriminering”. Där framgår det att generalsekreterarens agerande i frågan inte hade förankring i kyrkostyrelsen, vilket gjorde att de kom fram till att förtroendet var “förbrukat.” Vad gjorde Friedner som orsakade detta kraftfulla agerande? Det blir ju följdfrågan?

UNT skriver också om turbulensen i Svenska kyrkan.

Uppdaterat 2:
Kyrkans Tidning
skriver idag om “Avstängd chef anklagas för brister i ledarskap” och Helle Klein tycker att det är hög tid att ärkebiskopen ger sin version av det hela.

Uppdaterat 3:
”Kyrkochef misstänks för sextrakasserier” är rubriken hos SKTF-tidningen. Gunborg Blomstrand som är representant för SKTF på kyrkokansliet säger att det är något av ett krisläge när så många chefer försvunnit.

Uppdaterat 4:
Enligt Radio Uppland så får nu informationschefen gå. Läs och lyssna själv på en bra redovisning av hela historien. UNT skriver “Kyrkochef tvingas lämna sin tjänst” och det märkliga här är vad ledningen nu säger: Enligt kyrkoledningen finns det ingen fog för misstankar om att chefen gjort sig skyldig till sexuella trakasserier eller andra olagliga handlingar.

Vad har han då gjort, som innebär detta avsked blir ju då frågan??

Uppdaterat 5:
Nu händer det mycket må jag säga gällande detta. Svenska kyrkan går ut med ett mycket bra och informativt pressmeddelande: Kyrkokansliets informationschef lämnar. Där skriver det ju rent ut varför han tvingats sluta: Däremot finns det brister i ledarskapet och ett kränkande beteende gentemot några medarbetare. Utredningen visar också på brister i den tidigare hanteringen av ärendet.

Läs även andra bloggares åsikter om Svenska kyrkan, kyrkokansliet, Anders Wejryd, ärkebiskopen, Lars Friedner, Gunnel Ahlberg, ledarskap, intressant?

3 svar till “Misstänkta sexuella trakasserier var svaret”

 1. Arfyleon: Det handlar om mer än det.

  Jontas: Bra sammanfattning. Nu har ju kyrkan trots allt agerat fort, men de vill inte berätta så mycket om utredningen och vad jag förstår så är den ny sekretessbelagd.

 2. Organisationer handlar så här av två skäl. 1. Man blundar för trakasserier då det är jobbigt att ta i dem, det skapar öppen konflikt. 2. Att gå ut offentligt gör att de som trakasserats får en extra (mental) börda och pekas indirekt ut.

  Att stoppa ryktesspridning har i detta läget blivit viktigt och nödvändigt. Men man bör vara restriktiv med vad man säger, för nu blir min punkt nr 2 ännu mer belastande för de trakasserade. För nu börjar en ny ryktesspridning om ”vilka är de utsatta”. I detta finns också att några säkert kommer att skuldbelägga de som är trakasserade. Förutom att denna historian skadar varumärket Svenska kyrkan så kan det ev. skada de som tidigare var trakasserade. Att någon fått gå behöver kanske inte göra situationen bättre sedan det kom ut i media.

  Ovan har jag läst inför veckans föreläsning i organisationsteori (en beteendevetenskap). 😉

 3. fan också , Är det verkligen förbjudet för dom att ha sex överhuvudtaget eller har jag fel? det kan vara det som orsaker problem då!

  nåt fel på den här tron!!! eller

Kommentarsfunktionen är stängd.