Vad händer på kyrkokansliet i Uppsala?

kyrkokansliet_uppsala Vad är det som pågår på kyrkokansliet i Uppsala? Det verkar vara väldigt turbulent och när jag idag läser om att informationschefen har kopplats bort från sin tjänst på grund av att han har brutit mot Svenska kyrkans värderingar, då känns läget väldigt allvarligt.

Informationschefen måste ju ha agerat och gjort något väldigt opassande eftersom generalsekreteraren Lars Friedner idag bekräftar att hans avgång delvis beror på informationschefens agerande. Det enda vi fått veta idag är att det har med hans ledarskap att göra. Personalchefen Gunnel Ahlberg valde också att säga upp sig i samband med allt detta i förra veckan.

De sägs alltså att informationschefen brister i ledarskap. I så fall inte första gången. Jag vet människor som farit illa av hans ledarskap och jag har själv sett hur hans ledarskap drabbat människor väldigt negativt. Så när kyrkostyrelsens förste vice ordförande uttrycker att “några arbetstagare har uppmärksammat att han inte är så som en ledare borde vara” då börjar man ju att undra vad det är som pågår…

I mina öron så låter detta väldigt allvarligt och jag hoppas att kyrkoledningen snart berättar vad det handlar om så att spekulationerna och ryktena stillas. För detta skadar än mer de människor som är berörda och synen på Svenska kyrkan lär ju inte bli bättre.

Andra bloggare i samma ämne
fjärde väggen – Värdering
Helle Klein – Stormar också i Svenska kyrkan
Brygubben – Ny version: Kan det vara något i vattnet? Eller bara dålig ledning på Sysslomansgatan?

Läs även andra bloggares åsikter om Svenska kyrkan, kyrkokansliet, Lars Friedner, Gunnel Ahlberg, ledarskap, avgång, intressant?

3 svar till “Vad händer på kyrkokansliet i Uppsala?”

  1. Visst är det här väldigt märkligt detta kyrkokansli och det är fler saker som inte stämmer. Visst kan en VD säga till en chef under sig om han/hon inte uppträder korrekt, vad det nu än gäller, utan att förankra det i styrelsen.
    Tänk om perspektivet är helt annorlunda. Hur många personalchefer har man haft i huset på senare tid och vartåt försvann de? Hur många och vilka chefer har fått stryka på foten eller fått en annan tjänst eller bara försvunnit? Den ende som är kvar är generalsekreteraren i orubbat bo och är den ende som har makten över sina chefer. Det är inte styrelsens uppdrag.
    Tänk om det är generalsekreteraren som har gjort en dundertabbe och blivit påkommen och så vill han bli av med info-chefen i det här fallet. Snabbt som ögat. Skjut budbäraren är ett gammalt knep motsvarande syns-inte/finns-inte. Men någon kommer emellan. Personalcheferna har ju varit LF:s förlängda arm, som får ta smällarna gällande personalfrågor och plötsligt är hon borta. Återigen står general Lars kvar i ensamt majestät.
    Seglora smedja efterlyser ärkebiskopen tillika kyrkostyrelsens ordförande. Det är dags att han äntrar scenen och berättar, det är hans ansvar – ta det – och gör det tydligt!

  2. Jag har å andra sidan hört en medarbetare säga att Pederby är en mycket bra chef, den bästa hon haft. Men visst, sådant kan uppfattas olika.

  3. Intressant är också att få reda på vad som hände på FÖRRA arbetsplatsen. Bara för att… jämföra. Jag hoppas att nån tittar på det.

Kommentarsfunktionen är stängd.