Klaus Nomi tar över

klausnomi2

Är helt fascinerad och uppslukad av Klaus Nomi och hans musik. Det är ju så annorlunda, galet, snyggt, bisarrt i vissa stycken och bara så förbannat befriande! Han är ju så totalt egen att jag inte kan annat än falla för honom.

Jag hade alltså inte hört talas om honom för några månader sedan. Han hade gått mig spårlöst förbi genom min uppväxt och i början på 80-talet så var det bara disco och den genren som gällde för mig. Så när Frida genom Bowie och hans musik fick upp ögonen för Nomi så tyckte jag väl i början att han var en knäppgök. Och då hade jag inte ens lyssnat på honom utan bara sett bilder. Tala om att bestämma sig innan… (;-)

Frida däremot har lyssnat på honom en del och jag kan bara hålla med vad hon säger efter att ha sett dokumentären The Nomi Song och nu lyssnat på honom.

Det går liksom inte att sluta att lyssna. Jag vill bara ha mer. För att ni som läser hos mig ska få någon som helst uppfattning om honom så lägger jag upp några klipp på låtar som jag gillar. Fortfarande så finns det mycket för mig att upptäcka gällande Nomi, men dessa har hittills gjort starkast intryck på mig.

klausnomi3

Den här tycker jag är så före sin tid. Så bra och snygg. Den heter Enchanté och kommer från hans ofullständiga operaalbum 1983 Za Bakdaz (som ändå gavs ut 2007):

 

Låten Simple Man är titelspåret på hans andra album och till den gjorde han en video. Tänk på att året är 1982. Denna låt fick jag inte ur skallen igår när jag skulle sova…(;-)

 

Hans cover på You Don’t Own Me är underbar:

 

Avslutar för den här gången med Valentine’s Day (som också kommer från albumet Za Bakdaz) som är så vacker att jag får rysningar:

 

Har även du blivit mer nyfiken på Klaus Nomi och hans värld så kommer här lite länkar:

Klaus Nomi hemsida
The Nomi Song

Klaus Nomi på MySpace
Klaus Nomi på Facebook

Za Bakdaz
Madeline berättar om Nomi

För övrigt så har jag nu läst mig till varför han valde Nomi som artistnamn. Det är ett anagram för “Omni” som var en science fiction tidning som han gillade.

Läs även andra bloggares åsikter om Klaus Nomi, The Nomi Song, opera, pop, intressant?