Brainstorm kring att flyga

Sista gången jag flög 2006 så söp jag mig aspackad. Det var inte meningen, men rädslan gjorde att jag klunkade i mig av whiskeyn alltför fort. Några år tidigare 2003 så flög jag utan droger och det var en pärs, MEN DET GICK!

britishairways2010
Nu ska jag ju upp i ett flygplan igen, närmare bestämt den 8 juli samt den 11 juli. Tur och retur London. Att banga ur går inte nu och jag ska dessutom dit med min yngsta dotter Frida. Vad skulle hon säga om jag bangade på grund av flygrädsla? Så det är inte ett alternativ.

Så nu vill jag att ni som flyger mycket och utan problem ska hjälpa mig. Brainstorma helt enkelt kring att flyga. Please?

Själv försöker jag när rädslan tar överhanden att tänka på alla de som jobbar på flygplan. Piloter, flygvärdinnor och allt vad de heter. De flyger ju VARJE DAG. Varje dag start och landning när de är i tjänst. Hur många har dött? Nu pratar jag västvärlden och våra säkra flygbolag. INGEN på många år vad jag vet.

flygautanfear I och med askmolnet och dess verkningar på flyget så fick jag reda på att det VARJE DAG startar nästan 28 000 flygningar. Bara i Europa! VARJE DAG! Hur många av dem kraschar?

Mitt sunda förnuft räddar mig ju i detta, men sen har vi detta med kontroll och känslor. Som ibland springer iväg på ett sjukt sätt. Funderar allvarligt på att ta kontakt med min husläkare i fall att. I fall jag spårar ur helt där på Arlanda. Det måste ju finnas lugnande för sådana som har svårt för att sitta i ett flygplan?

Brainstorma med mig. Säg något positivt i kommentarerna kring dina egna flygerfarenheter. Stärk mig! Jag behöver det nu inför denna resa till London. OK?

15 svar till “Brainstorm kring att flyga”

 1. Susanne F: Tack Susanne för dina råd och tips!

  S: Vad roligt att du skriver här hos mig och vad du inspirerar mig. Camden Lock är redan bokat! Tack för dina ord.

  Bitten: Kan bara hålla med! Tala om positiva ord!

 2. OJ!! 🙂 Det S skriver var nog faktiskt både det coolaste och mest praktiska rådet av alla du fått!!! Verkligen nåt att satsa på!! 🙂

 3. Bli kalenderbitare. Lär dig knasiga men coola fakta om flygplan, HUR de kan flyga, hur fort de kan flyga, hur stora motorerna är, yada yada. Med lite tur kan du – teknikintresse eller ej – distrahera dig själv lite med allt som faktiskt är coolt med plan och flygplatser. Tänk dig att du ska göra ett reportage till lille E. ”Så här går det till”. Där kommer bilar som ska lasta väskor. Där är tankbilar. De fyller på så HÄR mycket bränsle. Känn kicken i ryggen just innan planet lyfter. Den kicken kan bli ett rus i sig. Ta med riktigt skön musik att lyssna på under flygningen, eller varför inte ett avslappningsband? Fantisera om de runt dig. Vart ska de? Vad ska de göra?

  Good luck. Att få visa världens coolaste stad för din dotter går inte av för hackor. Glöm inte att alla de stora muséerna är gratis, så man kan gå in bara en liten stund även om man inte är vrålintresserad. Mumier på British Museum. Fantastisk konst på Tate. Ta med dottern till Camden Lock får får hon gå loss i alla sköna svartrockarbutiker. Hon kommer att vara dig evigt tacksam.

 4. Prata med personalen ombord så fort du kommer på planet. Berätta att du är flygrädd och de kommer att hjälpa dig, ge dig extra uppmärksamhet, berätta vad det är som händer osv. De är säkert angelägna att din upplevelse ska bli så bra som möjligt om de begriper sig på service över huvud taget. Flygrädsla är ju inte rationell så man får kanske ta till knep av diverse slag för att klara av det. Men blotta faktum att du bestämt dig för att ta med dig dotra på utflykt utomlands är ett stort och avgörande steg på vägen att bemästra rädslan. Bra, Jerry! Du är på rätt väg. 🙂

 5. Rexxie: Tack! Återigen bra sidor med mycket matnyttigt. Du har så rätt att ibland så biter inte ”kall fakta”, det handlar om känslor och då kan det vara hur säkert som helst.

  Bitten: Ja, det är sådant jag vill höra! (;-) Tack! Att jag ska njuta och ge fan i alla ljuden…hehe

  Nina: Tack! Mycket bra tips!

 6. Jaha..? 🙂 Jamen isåfall är väl tipset att bara njuta av hela upplevelsen!! Tugga tuggummi vid start och landning för att undvika att känna av trycket i öronen.. titta gärna ut genom närmsta fönster och förundras över världen ovan molnen.. och titta SPECIELLT ut vid start och landning, (Som du inte ska känna skräck inför, utan verkligen UPPLEVA) Det är så underbart att se världen (I ditt fall Stockholm och London) från ovan!!

  Och njut av, istället för att vara rädd för, att du faktiskt i det läget inte kan göra NÅNTING annat än just uppleva.. 🙂 Noll kontroll med andra ord!!

  Och sitt inte och lyssna efter ”konstiga” ljud, eller känn efter om det ”rör sig konstigt” för det gör det garanterat, och det är INTE farligt!!

  Hoppas ni får en helt underbar semester, du och Frida!!!

  Kram

 7. http://www.swedavia.se/sv/Swedavia/Resenar/Forum-for-flygradda/

  http://www.swedavia.se/sv/Swedavia/Resenar/Forum-for-flygradda/Flygrad-for-flygradd/

  Råd 5 och 10 tycker jag verkar vara vettiga!

  Vet att det antagligen inte spelar någon som helst roll att jag påpekar det, men du måste flyga varje dag i 29 000 år för att riskera att dö av en flygolycka.

  Det enda jag är orolig för är att tryckutjämningen i mina öron inte fungerar som den skall alla gånger, och det kan vara lite obehagligt…

 8. Lena: Hej! Jag har tänkt tanken att ta kontakt med min läkare för att ha i reserv. I fall jag spårar ur helt. Tack för tips och push. Jag hoppas du själv hade en fin midsommar. Kram tillbaka!

  Bitten: Du har missuppfattat min text. Det var just av er som INTE känner någon rädsla som jag vill ha tips på hur ni tänker och hur ni klarar av det. Inte av de som är som mig…

  Vilket liv: Tack för tipsen. Ska fokusera på syftet. Bra tips!

  Gunilla: Bra tips och lite har de på sajten. Frågor & svar var bra, men vill jag få en riktig hjälp på sajten så kostar det nästan 500 pix med kursmtrl och filmer. Det måste jag nog spara till resan. Men lite matnyttigt hade de lagt ut på sajten ändå.

  Jontas: Förbannat bra rader av dig. Väldigt nyttiga för mig. Stort tack!

 9. Låt inte rädsla begränsa dig. Lita på din egen förmåga och andras yrkeskompetens. Vår kontroll är inte obegränsad, ibland ska man bara flyta med och uppskatta erfarenheten oavsett om den är positiv eller negativ.

 10. Jag är heller inte ett dugg flygrädd men har flera i familjen som är det. Deras tips är att försöka fokusera på det som är anledningen med resan – semester, att se och göra något roligt på plats osv. Det här kanske inte gör att flygrädslan försvinner men det kanske i alla fall gör den hanterbar?
  Lycka till och ha en bra flygtur och en riktigt bra semester i London!

 11. Där kan jag tyvärr inte hjälpa dig alls, för jag är inte ens pyttelitte flygrädd, tvärtom så älskar jag att flyga, och DET är ju knappast till nån nytta för en flygrädd person.. min yngste son är nog tio ggr så flygrädd som du och han har inte ett dugg nytta av att jag INTE är flygrädd!! 🙂

  Så det enda jag kan säga är att du alla gånger fixar det!! LYCKA TILL!!! Kram!

 12. Hej Jerry.
  Jo, inte är det roligt att vara flygrädd inte!

  Du kan be med din husläkare att skriva ut stesolid till dej.Det är bättre att ta något än att få ångest och hela resan blir sabb.

  Jag brukar tänka att nu så kan jag verkligen koppla av. För det finns inget jag kan göra. Allt är utom min kontroll, så det är bara att åka med.
  Det och stesolid funkar för mej.
  Det är så tråkigt att låta rädslan ta över livet.

  Ha en underbar midsommar
  kram
  lena

Kommentarsfunktionen är stängd.