Trolig portvinstå

Vaknade i natt av att det gjorde så fruktansvärt ont i nedre delen av stortån. Under stortån var jag svullen och röd.

Blev givetvis nojig som fan och ringde direkt till vårdcentralen när de öppnade. Vi pratade en del och något lugnad blev jag av att det inte var en blodpropp i alla fall. Men de ville titta på foten.

portvinsta Det troliga är att jag drabbats av portvinstå eller Gikt med ett finare namn. Smärtan är enorm och jag har blivit ordinerad Ipren (starkaste tabletten och högsta dosen) veckan ut. Hjälper inte det så blir det en grundligare undersökning och bara tanken gör mig livrädd.

Jag kan knappt gå på foten och att jobba är helt uteslutet. När jag läser om detta på nätet så får jag mig en varning som jag ser det. Felaktig kost, för mycket alkohol och övervikt är just sådant som kan orsaka detta men även andra sjukdomar, ärftlighet och andra otäcka saker.

Har jag otur så är det kroniskt och det känns väldigt jobbigt. Läser om att endast 10% klarar sig helt från vidare problem och det skrämmer mig väldeliga. Detta är en väckarklocka för mig, helt klart. Smärtan som jag just nu har går inte att beskriva. Har svårt att sitta still utan måste röra på mig hela tiden.

För ett par veckor sedan så kände jag av detta också, men inte alls på det här sättet. Det försvann och jag trodde då att jag hade slagit i foten någonstans.

Anna och U är så bussiga så att de fixar kattmat och lite nyttigheter till mig så att jag klarar mig under veckan. Själv ska jag läsa, lyssna på musik och tycka synd om mig själv.

11 svar till “Trolig portvinstå”

 1. Tjingeling! Lider med dig och din onda tå. Samma sak drabbade mig för ett par år sen.. tog prover och det visade sig INTE vara gikt. ”Bara” en inflammation i leden… Har inte känt av det igen.
  Det finns hopp… (även om det är gikt….)
  Tog de inte prover??
  Krya på dig //Maria

 2. Tack alla snälla vänner därute!
  Jag kör på Ipren till på fredag, har ingenting hänt då så tar jag kontakt med läkare igen.
  Att smärta kunde vara så stark och ihållande är något nytt för mig. Detta önskar jag ingen.
  Kram till er!

 3. Jag kan också tycka synd om dig. För det är synd om dig, verkligen. Hoppas smärtan ger med sig något.

  Kram!

 4. Välkommen till klubben! I mitt fall torde det vara brist på alkohol som varit orsaken. Skämt åsido, nedan har du en länk till vad som hände mej. Jag hade så ont att jag fick använda kontorsstolen för att rulla mej fram här hemma.

  Jag fick såsmåningom Prednisolon, 5 mg. Läkaren sa att om det var gikt jag hade skulle jag märka skillnad 20 minuter efter första tabletten. Och det gjorde jag. Så be att få Prednisolon.

  http://gokboet.nu/KA/2005/03/om_gikt_vad_pappa_sade_och_en.php

  /KA

 5. Allopurinol/Zyloric används specifikt mot gikt men kräver recept. Voltaren/Diklofenak kan funka om din lilla mage tål det.
  Tror inte på Tradolan eller Citodon, då är nog högsta dosen Ipren att rekommendera.
  Behöver ju inte vara gikt, du har väl tagit blodprover?
  Krya på dig!

 6. Portvinstå? Det var ju ett humoristiskt namn på en klassisk krämpa. Jag vet inget om gikt, men beklagar självfallet att du har ont. Håller tummarna för att det går över!

 7. Modern har haft gikt i två år. Orsak: en bit rabarbarerpaj. Inget i övrigt stämmer in om man läser Netdoktor som bara skummar på ytan. Där finns inget som botar tillståndet, man kan bara lindra. Hjälper inte Ipren hjälper heller ingenting annat då det möjligen är NSAID som lindrar. Lösningen för modern är ortopediska skor även om det inte hjälper fullt ut. Det är nog riktigt att säga att det oftast är ett kroniskt tillstånd, hur beklagligt det än är.

 8. Nej men fy!! Du måste få nåt starkare mot smärtan än ipren tycker jag, även om det är bra mot inflammation som i stort sett alltid blir vid en skada, så hjälper den föga på smärta. Kolla om läkaren inte kan skriva ut nåt riktigt smärtstillande några dagar. Ex Citadon eller tradolan. Håller tummen för att du blir bra fort vännen! KRAM

Kommentarsfunktionen är stängd.