Vattenfall ifrågasätts av Telge Energi

Sitter i godan ro och bläddrar i SvD. En helsida med ett öppet brev gör mig väldigt glad och en smula förvånad. Jag trodde elleverantörerna höll varandra mer om ryggen, men är väldigt glad att mina förutfattade meningar inte stämmer.

TelgeEnergi_RGBFör här har alltså Telge Energi bekostat ett helt uppslag i SvD. De skriver ett öppet brev till Vattenfall och dess VD Lars G Josefsson. Avsändare är Telge Energis VD Johan Öhnell. Så det är verkligen de stora elefanterna som dansar.

Telge Energi gör ju mycket nu för att profilera sig som det miljövänliga elbolaget, och vad jag förstår så har de mycket på fötterna just för detta, till skillnad mot Vattenfall.

Brevet handlar om Vattenfalls dubbla agendor. Först ett klimatmanifest där de tar ställning för minskade koldioxidutsläpp samtidigt som de i Tyskland bygger ett nytt kolkraftverk med resultat att utsläppen ökar med flera miljoner ton om året. Vattenfall hycklar och är inte ett dugg trovärdiga och det påtalar Telge Energi och dess VD i detta öppna brev.

Öhnell har tre frågor till Josefsson

* Hur kan ni säga att ni arbetar för att bekämpa klimatförändringar när nästan hälften av eer elproduktion är kolkraft?

* Hur kan ni dessutom bygga ett nytt kolkraftverk i Tyskland som kommer att släppa ut flera miljoner ton koldioxid årligen?

* Varför har ni det senaste två åren ökat era koldioxidutsläpp med fem miljoner ton?

Telge Energi tar ansvar och för det skall jag idag lyfta telefonen och flytta det jag kan av mitt elabonnemang till Telge Energi från just Vattenfall. Om vi är många som gör det så kanske hycklarna vaknar till liv och agerar?

Andra bloggar om: , , , , intressant?.

10 svar till “Vattenfall ifrågasätts av Telge Energi”

 1. Per >> Du har helt fel i det du skriver. Läs på om ursprungsgarantier. Lär dig vad detta är. Så kan vi ta debatten sen.

  //Bruno

 2. Tycker Edvard Lind så gå tillbaka och kolla sina uppgifter igen. Är du SÄKER på att Telge Energi köper sin vattenkraft av Vattenfall? Helt säker?

  Och tänk på nu, innan du svarar, att det finns fler än vattenfall som sitter inne med denna typ av information.
  Den är på intet sätt hemlig.

  //Bruno

 3. Precis som Edvard säger så köper Telge mestadels av sin energi från vattenfalls produktionsanläggningar. Vattenfall erbjuder samma miljömärka el som Telge utan extra kostnad(vatten och en liten del vind).

  Precis som hos alla elbolag används dock en liten del kolkraft även hos Telge. Detta inträffar när elproduktionen inte räcker till och man får importera kol från europa.

  Elmarknaden är tyvärr en sörja idag. Telges snack, energibolagets lurendrejerier och monopolet på eldistribution är bara några exempel på varför konsumter har svårt att förstå hur elmarknaden egentligen går till.

  mvh Per

 4. Hej Marie!

  Självklart måste du inte ha egna kossor. Men det vore märkligt av mjölkhandlaren att fördöma bonden. Det är Vattenfall som producerar majoriteten av den energi Telge säljer.

  När det gäller kolkraften gör vi det för att det för tillfället inte finns andra alternativ i Tyskland och Polen. Men vår ambition att bli klimatneutrala står fast.

  Lika glada hälsningar,
  Edvard

 5. Vattenfall bluffar.
  Vi vet redan att ni har en mediaavdelning som screenar blogginlagg om er, och det ar val duktigt.

  Ni ar bra mycket samre pa att svara pa fragor. Jag har t.ex. skrivit tre brev tiller CSR ansvarige for att fa data om Zerans utslapp. Detta har varit helt omojligt. Inget svar alls. Erat CSR arbete ar inget annat an ett hogfardigt skamt.

  Har skrivit om detta pa min blogg, och ja, Vattenfallas medianisse har varit dar och kommenterat, dock inget svar pa mailet om Zeran annu.

 6. Men Edvard… om en affär bara säljer ekologisk mjölk så är ju det också ett ställningstagande i rätt riktning. Då gör de vad de kan, även om de inte har egna kossor som producerar själva mjölken. Sen är det ju upp till dig som konsument att påverka efterfrågan…

  Har du gjort vad du kan?

  Glada hälsningar
  Marie (som köper 100 % el från Vind)

 7. Hej!
  Telge Energi producerar ingen el. De köper den till stor del från Vattenfall. Då är det inte svårt att vara miljövänlig.

  All energi idag påverkar miljön. Kolkraften mest av allt. Tyvärr är alternativen få. I de länder Vattenfall har verksamhet (bl a Tyskland och Polen) har de ingen vattenkraft och mycket lite kärnkraft. De blir då beroende av kol.

  Trots det här har Vattenfall som första energiföretag i världen ett mål att vara klimatneutrala 2050. Vi investerar över hundra miljarder krono i vindkraft. Vi satsar mångmiljardbelopp på att utveckla teknik som kan rena kolkraftverken.

  Telge Energi sitter och handlar på elbörsen och satsar inte många kronor på att bekämpa klimatförändringarna.

  Vänliga hälsningar,
  Edvard Lind, Vattenfall

 8. Väl talat.

  Om man tar ställning och gör som du ”förespråkar”. Byter leverantör till en mer miljötänkande/ansvarstagande leverantör, kommer saker att hända.

  Pengar vill de ha.

  Kundens makt är större än många tror.

Kommentarsfunktionen är stängd.