IPRED känns förlegat

Från början så tänkte jag att IPRED-lagen är väl inte så farlig. Det är väl bra att upphovsrätten stärks och att de som drabbas har lagliga medel att få stopp på eländet.

Men jag måste säga att bloggosfären är fantastisk. Så många kloka och djuplodade inlägg där fakta läggs fram har fått mig att inse att IPRED känns förlegat och är helt fel väg att gå.

Att sen också få mer argument genom de forskare som på DN uttalat sig i frågan förstärker bara bilden av att IPRED är en kvarleva av ett gammalt sätt att se på hur man skall handskas med fildelare och upphovsrätten.

Forskningen uttrycker tydligt att det inte finns något samband mellan fildelning och minskad CD-försäljning.

Moralisk panik utropar en forskare med anledning av artisternas upprop mot IPRED häromdagen. Deras snack om att svensk musiksektor förlorat ca 60% av sin omsättning sedan i början på 2000-talet stämmer såtillvida att inspelad musik minskat men samtidigt så ökar intäkterna för STIM samt för konsertarrangörer. Telcomföretagens nya musiktjänster kommer också musikbranchen till godo enligt forskaren. Musikbranschen blöder inte alls utan det handlar om att få intäkter på annat sätt än den traditionella CD-försäljningen.

Historiskt har all ny teknologi varit ett hot mot den rådande ordningen, och lagstiftarna har alltid försökt hitta sätt att stoppa utvecklingen. Det har i längden aldrig lyckats.

Eva Hemmungs-Wirtén
Professor, studierektor forskarutb, ämnesansvarig vid Uppsala universitet

Ofta är det ju också så att aktiva fildelare i högre grad laddar ner lagligt, går på konserter samt ökar intäkterna för de som nu gnäller.

Nej, det är nog så att artisterna måste vänja sig vid att ordningen är totalt annorlunda nu. Det måste till andra sätt än de traditionella för att kunna försörja sig.

Sen är det ju detta med att musikbolagen själva skall få jaga fildelarna. Hur rättssäkert är det på en skala? Tala om öppet mål för missbruk och utpressarfasoner.

Lagen kommer ju också att öppna upp för att människor blir än mer anonyma på nätet. Anonymitetstjänster kommer att erbjudas de som vill ladda ner saker och ting såsom idag. Vem gynnar det?

Måste ju länka till några bra poster i bloggosfären om IPRED-lagen och som fick mig att tänka till:

OpassandeKulturarbetare tjänar på att fildelas
Christian Engström (pp)Fyra lögner om IPRED
Tommy K Johansson
IPRED leder till ökad anonymitet på Internet
Anna Troberg
Hur tänkte ni egentligen?
Enligt min Humla
Eva Dahlgren vet hur man kvaddar sitt varumärke

Är du också övertygad om att IPRED är ett dåligt förslag? Då kan du besöka:
StoppaIPRED.nu
Protestlista mot IPRED

2 svar till “IPRED känns förlegat”

  1. ”Lagen kommer ju också att öppna upp för att människor blir än mer anonyma på nätet.”

    Paradoxalt nog kommer den också öppna upp för att andra människor blir mindre anonyma på nätet. Säg att du anonymt driver en populär blogg. Då skulle vem som helst kunna lämna in en falsk begäran om att få ut uppgifter för din IP-adress (eftersom alla är upphovsmän på det ena eller andra sättet idag kan vem som helst begära ut sådana här uppgifter). Om personen som begärt ut uppgifterna lägger upp dem på något populärt forum så vet snart alla vad du heter, var du bor och kanske även din sexuella läggning ifall du nämnt den på bloggen i tro av att du var anonym.

    De som vill skydda sig kan göra det, och de som inte känner att de har ett behov av det förlorar sin möjlighet att garantera sin anonymitet.

Kommentarsfunktionen är stängd.